Είμαι το kooqie και έχω βάλει σκοπό να κάνω τη ζωή σου πιο εύκολη! Θα μου πεις, γιατί, και θα σου απαντήσω «γιατί μπορώ»!
Γεια σου, είχες καιρό να με ακούσεις; Όχι, δεν θα το ‘λεγες, αλλά και πάλι, δεν μπορεί, σίγουρα θα σου έλειψα. Αυτή τη φορά θα σου πω για το power bank, το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από μια φορητή μπαταρία που επαναφορτίζει τα ηλεκτρονικά σου gadget, όταν δεν υπάρχουν πρίζες στο χώρο που βρίσκεσαι, είτε σου πέφτουν λιγάκι μακριά. Υπάρχουν μικρά και μεγάλα, τόσο στο μάτι όσο και στις δυνατότητες.
Υπάρχουν power bank μεγάλα σε μέγεθος, τα οποία διαθέτουν μεγάλη χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και μικρότερα που χωράνε σε μια τσέπη και αυτός είναι ο σίγουρος τρόπος για να βάλεις την ενέργεια στο τσεπάκι σου! Με λίγα λόγια, τα power bank είναι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που τις χρησιμοποιείς για να φορτίσεις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως smartphone, tablet, φωτογραφικές μηχανές, μέχρι φορητά ηχεία και lap top, κ.ά.
Πριν προχωρήσεις στη αγορά ενός Power bank πρέπει να δεις πρώτα τι σε βολεύει περισσότερο. Αν συνηθίζεις να κυκλοφορείς με τσάντα, τότε θα σε βολέψει οποιοδήποτε μέγεθος, αν πάλι προσπαθείς να χωρέσεις τα πάντα στις τσέπες σου, με αποτέλεσμα κάθε φορά που τις αδειάζεις να θυμίζεις περίπτερο, τότε θα πρέπει να επιλέξεις ένα μικρότερο και ελαφρύτερο σε μέγεθος.
Αυτές οι εξωτερικές μπαταρίες που είναι φτιαγμένες για να φορτίζουν τις ηλεκτρονικές σου συσκευές, μπορούν να ζυγίζουν κάτω από 100 γραμμάρια ή και περισσότερα από 500. Όπως μπορείς να αντιληφθείς, το μέγεθος… μετράει και έχει άμεση σχέση με την χωρητικότητα. Αν θέλεις ένα power bank που να διαθέτει μεγάλη ισχύ, θα αγοράσεις αναγκαστικά ένα που θα έχει και μεγαλύτερος βάρος.
Η χωρητικότητα μιας εξωτερικής μπαταρίας (δηλαδή ενός power bank) μετριέται σε milliampere (mAh). Υπάρχουν αυτά που έχουν χωρητικότητα μικρότερη από 5.000 mAh και χωράνε στη τσέπη του παντελονιού σου και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να γεμίσεις μια και μόνο φορά το smartphone σου, κάτι που μπορεί να σε καλύψει όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού για μερικές ώρες, αλλά όχι και σε μια τριήμερη εξόρμηση μακριά από τον πολιτισμό. Αν τα ταξίδια είναι η δεύτερη σου φύση, θα χρειαστείς ενός power bank με χωρητικότητα 15.000 mAh, 20.000 mAh ή μεγαλύτερη. Με λίγα λόγια, αυτό που θα σε κάνει να αποφασίσεις τελικά τι θα αγοράσεις είναι οι ανάγκες οι οποίες έχεις.
Για να καταλάβεις τι σημαίνουν τα maAh, θα σου δώσω ένα χειροπιαστό παράδειγμα, όπως συνηθίζω. Αν υποθέσουμε ότι διαθέτεις ένα iPhone 13, που έχει μπαταρία 3200mah, τότε ένα power bank χωρητικότητας 10,000mah θα φορτίσει το υπέροχο smartphone σου 3 ολόκληρες φορές! Ενώ ένα power bank με χωρητικότητα 20.000mah θα το φορτίσει 6 φορές – και μην μου πεις ότι δεν ακούγεται αλλά και είναι εντυπωσιακό!
Φυσικά, όπως ήδη σου έχω αναλύσει προηγουμένως, υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ χωρητικότητας και μεγέθους/ βάρους. Καθώς όμως τα power bank της Anker θεωρούνται τα καλύτερα στον κόσμο, ακριβώς γιατί είναι εξαιρετικής ποιότητας και έχουν τον καλύτερο δείκτη απόδοσης/μεγέθους, δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Δεν πρόκειται σίγουρα να πάθεις τενοντίτιδα κουβαλώντας τα.
Και να μην ξεχάσω να σου πω, ότι ένα power bank έχει περισσότερες από μία θύρες, για να μπορείς να φορτίσεις ταυτόχρονα περισσότερες από μία από τις αγαπημένες σου συσκευές (smartphone, tablet, ακουστικά, ηλεκτρονικά τσιγάρα κλπ)
Πώς να τους φερθείς για να κρατήσει η σχέση σας όσο περισσότερο γίνεται...
Τα power banks, όπως ήδη γνωρίζεις, είναι ουσιαστικά επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, που έχουν όμως παραπάνω δυνατότητες από τις κανονικές. Αποθηκεύουν ενέργεια ανάλογη με τη χωρητικότητά τους και όταν τη χρειαστείς, συνδέεις τις συσκευές σου και αυτά σε βγάζουν ασπροπρόσωπο, κρατώντας τις ζωντανές – και ποιον δεν έχει στοιχειώσει η φράση «χάθηκα, το κινητό μου είναι νεκρό!»…
Καθώς όμως οι μπαταρίες αυτές με την πάροδο του χρόνου γερνάνε, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η χωρητικότητά τους, θα χρειαστεί να ακολουθήσεις μερικές οδηγίες, ώστε να συνεχίσει το αγαπημένο σου power bank να σου προσφέρει τις υπηρεσίες του για καιρό.
Η υψηλή αλλά και η πολύ χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος, καθώς και η υγρασία, του κάνουν πραγματικά κακό και μειώνουν τη χωρητικότητά του. Το ίδιο και η έκθεση στον ήλιο. Κρατώντας το σε σχετικά σκιερό, στεγνό και δροσερό μέρος, θα του δώσεις λόγο και αφορμή να ζήσει ακόμα περισσότερο, χωρίς απώλειες στην χωρητικότητά του.
Αυτό που επίσης μπορεί να αχρηστεύσει το power bank σου είναι η αδράνεια για πολύ καιρό. Αν κάνεις να το χρησιμοποιήσεις βδομάδες ή και μήνες, επειδή δεν χρειάστηκε να απομακρυνθείς για πολύ από το σπίτι (κάτι που πιθανότατα συνέβη στην περίοδο της καραντίνας) θα πρέπει να έχεις φροντίσει να το αποθηκεύσεις σωστά. Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει το power bank σου να είναι μισογεμάτο για να αποφύγεις τη βαθιά αποφόρτισή του. Όταν θα το χρειαστείς ξανά, θα πρέπει να το φορτίσεις πλήρως, στο 100%, ώστε να εξασφαλίσεις την άψογη λειτουργεία του.
Ο χρόνος που θα χρειαστεί να φορτίσει το power bank σου εξαρτάται από την χωρητικότητα του αλλά και την τεχνολογία φόρτισης που διαθέτει. Τέλος, ο ιδανικός τρόπος φόρτισης ενός άδειου power bank είναι να χρησιμοποιήσεις έναν φορτιστή τοίχου που μπορεί να προσφέρει υψηλή ισχύ εξόδου, ώστε να μην πάρει πάρα πολλές ώρες η επαναφόρτισή του. Σε κάθε περίπτωση, ακολουθείς με κλειστά μάτια τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Μείνε συντονισμέν@ στο kooqie, για να μαθαίνεις πρώτ@ για τεχνολογικά νέα, καινούριες συσκευές, έξυπνες ιδέες και φυσικά, για να ενημερώνεσαι για προσφορές, εκπτώσεις και διαγωνισμούς στο e-shop μας!